ir. Schelto Doyer Architect | Stadsvernieuwing Door Uitbreiding Woning In Monument Amsterdam Jordaan
ir. Schelto Doyer Architect | Stadsvernieuwing Door Uitbreiding Woning In Monument Amsterdam Jordaan
ir. Schelto Doyer Architect | Stadsvernieuwing Door Uitbreiding Woning In Monument Amsterdam Jordaan
ir. Schelto Doyer Architect | Stadsvernieuwing Door Uitbreiding Woning In Monument Amsterdam Jordaan

De locatie bevindt zich in de Amsterdamse buurt de Jordaan en is bebouwd met een monument voorzien van een klokgevel en een belending waarvan alleen de begane grond resteert.
De opdrachtgever woont in het monument en gebruikt de belending als berging waarvan het dak fungeert als terras.
De wens een boekwinkel aan huis te hebben noopt de opdrachtgever tot uitbreiding en verbouwing van zijn woning. Andere wensen zijn:
– de woonkamer op de eerste etage
– een grote buitenruimte.

Een vloer van oude gemêleerd marmeren tegels en oude houten pui met veel glas maakt de begane grond van het monument geschikt als boekwinkel. Op de eerste verdieping wordt de bestaande woonkamer omgebouwd tot slaapkamer met douchegelegenheid.
Afbraak van de vervallen belending schept ruimte voor de uitbreiding. Hierin bevinden zich op de begane grond de toegang tot de woning en de keuken. Op de eerste etage treft men de anderhalve verdieping hoge woonkamer. Van hieruit leidt een trap naar een kamer op de tweede verdieping met toegang tot het dakterras. De historische gevelopbouw met moderne materialen leidt tot een beperkte maar harmoniërende stadsvernieuwing.

Type: stadsvernieuwing door uitbreiding van monument in Amsterdam - Jordaan
Bureau: ir. Schelto Doyer architect, Amsterdam
Projectarchitect: architect S. Doyer
Opdrachtgever: particulier